Zoeken

Schoorsteenvegen is een apart vak......

Met toestemming van

Frans van der Veen overgenomen uit:

http://verhalenvandestamtafel.wordpress.com/

 

Schoorsteenvegen is een apart vak………..

april 26, 2011

Zaterdagmiddag altijd gezellig in de kroeg, en zo werden er ook veel dingen afgesproken en geregeld, zo zat er een die dacht dat zijn schoorsteen niet zo goed meer trok, nou zei één van de mannen dan regelen wij dat samen van de week kost je een kistje bier. Dat is goed zei de man, maandagmiddag ben ik vrij zullen we maar om drie uur afspreken dan? Ja, dat is prima dat kan wel. He, kastelein doe nog maar wat te drinken voor mijn “kameraad”, ja best moet je die lange ketting nog gebruiken van me waar die stier aan vast heeft gezeten?, ja dat is net wat, die kan zo door de schoorsteen volgens mij zit er een kraaiennest in die vliegt er zowel doorheen dan.

 

Maandags was het zover de een zat op het dak de ander stond in de kamer bij de schoorsteen, ze hadden de kachel er eerst voor weg gehaald, zo dat de ketting er doorheen kon. De opzet en bedoelingen waren goed, maar het ging een klein beetje verkeerd. De een zei ik gooi de ketting met de “bollestick”naar beneden. Ja, is goed brulde de ander. Hij blijft hangen volgens mij riep degen die op het dak zat, ik kom eraan zei de bewoner, nee het lukt wel ik trekt hem wel weer op, dat ging goed nog maar een keer, hij bleef weer hangen de bewoner werd al een beetje boos, “ik kom er aan je bent lang niet sterk genoeg”, is dit wel het goede gat? Riep degene op het dak, “ja, VENT dat is GOUD, ik woon hier al zolang en zal ik dat niet weten? Pfff, laat mij dat zelf maar even doen, de man die op het dak zat, ging wat opzij en de bewoner zat al op het dak en smeet met grof geweld de ketting met de bollestick door de schoorsteen, en ja hoor daar schoot de ketting veel verder weg, zie je wel “ZO MOET DAT VENT”, ik zal de ketting es even aantrekken, met veel geweld werd de ketting aangetrokken maar dat ging wat moeizaam, wel verdraaid hij zit alweer vast, zal er een beste ruk aangeven zei de man.Kijk maar uit dat je niet van het dak afdondert lachte de ander. Nee, dat gebeurt niet maar het gaat wel zwaar en hij trok met alle kracht aan de ketting, die een paar meter opschoof nou hij zit nu wel vreselijk vast. In een keer een gevloek en getier van beneden wat ze daar allemaal wel niet deden op het dak, men hele slaapkamer ligt overhoop en men bed staat recht tegen de muur omhoog, ik ga de politie bellen. Het was de buurvrouw en zij en der buurman die op het dak zat, konden elkaar niet luchten of zien. Wat was er nou gebeurt, ze hadden het verkeerde rook kanaal gepakt. Die van de buurvrouw die kwam uit op haar slaapkamer en die was pas geleden helemaal opgeknapt. En het was ook niet zo raar dat ze boos was, de ketting met de bollestick was dwars door de kast heengevlogen(daar zat een oud rookkanaal), en zo onder het bed geschoten. Toen hij de ketting aantrok, bleef de bollestick haken achter een van de poten het bed en werd zo aangetrokken naar boven zodat het bed recht overeind kwam.

Binnen tien minuten stond de politie ook al in de straat en werden de mannen van het dak afgeroepen, ze moesten mee naar het politiebureau, daar werd het alleen nog maar erger de buurman en de buurvrouw scholden elkaar voor alles uit, totdat een van de politieagenten lachend ingreep, dit moet maar even anders zei de man, en zei tegen de buurman wat was u eigenlijk aan het doen??? Nou de schoorsteenvegen, maar dat ging niet helemaal goed, maar dat mens bleef schelden dus ze bekijkt het maar. U kunt het beste maar even met uw verzekering bellen dat is volgens mij het beste, ja dat lijkt mij ook, zo werd het zaakje opgelost, en er kwam een echte schoorsteenveger aan te pas en zo werd dat probleem ook weer opgelost, maar de buurman en de buurvrouw hebben nooit weer met elkaar gepraat. De gasten in de kroeg hebben zich helemaal doodgelachen om dit verhaal, en vaak werden de mannen geplaagd:”Hou ist met de Schoorsteenvegers????”