Het ontstaan van de website Zuidhorninbeeld

 1. Tjeert van Hoogen, kweker in Zuidhorn verzamelde in de jaren 60 oude ansichten. In 1968 had hij er 150 verzameld en met 80 dia’s hield hij lezingen
 2. Jacob de Wit, begon na zijn pensionering met het opschrijven van jeugdverhalen. Hij was een boeiend verteller en samen met Tjeert van Hoogen hield hij lezingen over het leven vroeger. Hij gaf een boekje uit met verhalen die ook hier op de website terug te vinden zijn.
 3. De Historische Kring kreeg na het overlijden van Tjeert van Hoogen (geboren 21 februari 1938 te Noordhorn en overleden 20 april 1988 te Zuidhorn, nog maar 50 jaar oud) alle foto’s en ansichtkaarten in bezit. Jacob de Wit zette overal tekst en uitleg bij. Hij had een prachtig handschrift. Jacob de Wit overleed op 18 juni 2008 te Groningen.
 4. Aangezien deze foto’s nooit gedigitaliseerd waren begon mijn man, Arnold Wegman, zich rond 2005 af te vragen of dat niet beter bewaard moest worden. Hij scande met toestemming van de Historische Kring alle foto’s van de Historische Kring in
 5. De teksten moesten ook bewaard. Alle teksten die in de vele foto-albums stonden werden door mij overgetypt en aan de foto’s gelinkt.
 6. Arnold, mijn man, had ondertussen ook nog een gigantisch eigen foto-archief gemaakt van alle veranderingen in Zuidhorn en alles op datum en plaats bewaard.
 7. In 2011 besloot ik van de ene op de andere dag een Tijdsbeeld van Zuidhorn te maken. Een half jaar lang heb ik al mijn vrije tijd besteed aan het vastleggen van het Tijdsbeeld Zuidhorn. Dit resulteerde in duizenden foto’s. Ook deze kwamen in ons archief.
 8. Nu hadden we dus 3 archieven. Een historisch archief, een archief van Zuidhorn door de jaren heen en het Tijdsbeeld Zuidhorn. Nog geen idee van wat we er mee moesten. Bij toeval kwamen we in gesprek met de directeur van de Rode Planeet, hier in Zuidhorn, die aanbod om een website te sponsoren.
 9. Zo is deze website ontstaan. Ik ben bijna een half jaar bezig geweest om alle foto’s op de website te krijgen en in maart 2012 was de website online en een feit. 10.000 foto’s en ontelbaar veel namen en feiten. Tot 2016 is er minimaal een miljoen keer op de foto’s en verhalen geklikt. Onvoorstelbaar veel!
 10. In 2016 kwam het nare bericht dat het systeem waarop de website stond verouderd was en dat de gehele website binnen een jaar overgezet moest zijn naar een andere provider. Na overleg met de gemeente besloten zij een kleine subsidie te geven zodat ik iemand van buitenaf kon aantrekken om een geheel nieuwe website op te zetten. Opnieuw was het een zeer tijdrovende klus omdat veel foto’s toch weer handmatig overgezet moesten worden naar de nieuwe website Zuidhorninbeeld. Het vorige systeem was te verouderd om het in zijn geheel over te kunnen zetten. Dankzij Reinier de la Parra is de website er weer en afgelopen week heb ik zelf nog Zuidhorn door de jaren heen en het Tijdsbeeld Zuidhorn weer op de website gezet. Nu, septemer 2017, is de website zo goed als klaar en hoop ik dit nooit weer mee te maken, maar:
 11. We zijn er weer! (14 september 2017)

Ik hoop dat iedereen weer met veel plezier op deze website rondkijkt en ik hoop dat mensen elkaar weer terugvinden via deze website want dat is in de afgelopen jaren een aantal keren gebeurd! Veel plezier ermee!